loader image
  • +905368994030

ENG | DEU | FRA 

Ortodontik Tedavi Sonrasında Dişler Tekrar Bozulabilir mi?

ortodontik-tedavi-sonrasinda-disler-tekrar-bozulabilir-mi-uniqdent-blog-320x202

Ortodontik Tedavi Sonrasında Dişler Tekrar Bozulabilir mi?

Ortodontik Tedavi Sonrasında Dişler Tekrar Bozulabilir mi? Dişlerde bulunan çapraşıklık ve ayrıklıkların ya da dizilimle ilgili problemlerin düzeltilmesi amacıyla ortodonti tedavisi hayata geçirilmektedir. Her ne kadar modern ve güncel tedavi yöntemleri sayesinde ortodonti tedavi süreçleri eskisine nazaran daha hızlı, kolay ve daha az endişeli yaşanıyor da olsa, ortodonti tedavileri hasta açısından zaman zaman ciddi boyutlarda sabır ve özveri gerektirebilmektedir. Dolayısıyla tamamlanan tedavinin yaşanan sıkıntılı süreçlere değmesi için dişlerin kalıcı olarak düzelmesinin sağlanması önemlidir.

Bu noktada ortodontik tedavi sonrası dişlerin yeniden bozulmasını engelleyecek önlemlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Örneğin ayrık diş vakalarında tedavi sonrasında dişlerin tekrar birbirinden ayrılma ihtimali kayda değer oranlarda yüksektir. Bilhassa bu gibi tekrarlanma olasılığı yüksek olan vakalarda dişlerin yeniden bozulmasını engellemek için pekiştirme tedavisi olarak adlandırılan süreci doğru yönetmek gerekmektedir.

Genel olarak iki başlık altında toplanabilen ortodonti tedavisi aşamaları aktif olan ilk tedaviyle başlar. Bu tedavi esnasında dişlerin yerleri değiştirilerek ağız içindeki diş dizilimi olması gereken hale getirilir. Tamamlanan aktif tedavinin ardından ise yerleri değiştirilen dişlerin eski haline dönmesini engellemek amacıyla “retainer”, yani pekiştirme tedavisi hayata geçirilir.

Örneğin dişler diş teliyle tedavi edildikten sonra ortodonti tedavisi bütünüyle tamamlanmış sayılmaz. Bu noktada tamamlanan aktif tedavidir. Fakat hala tamamlanması gereken pasif pekiştirme tedavisi vardır.

Pekiştirme Tedavisi Yöntemleri

Ortodonti tedavisi sonrasında hangi tür pekiştirme tedavisinin uygulanacağına karar verecek olan kişi uzman diş hekimidir. Günümüzde pekiştirme tedavisi için en çok başvurulan yöntemler arasında lingal retainer ve şeffaf plak uygulaması gelmektedir.

Lingual tedavi, ağzın ön kısmında konumlanan 6 kesici dişin dile bakan kısımlarına ince yapılı tellerin uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Söz konusu teller dışarıdan bakıldığında asla görülmez. Ayrıca bu teller kişinin konforunu ya da ağız hijyenini olumsuz anlamda etkilemez. Lingual retainer tedavisi ortalama 5 yıl boyunca devam edebilir.

Şeffaf plaklar ise istendiğinde takılıp çıkarılabilen aparatlardır. Pekiştirme tedavisi olarak kullanılan şeffaf plaklar belirli bir süre boyunca ağızda takılı halde kalmalıdır. Bu şekilde tedavi edilen dişlerin yeniden bozulmasının önüne geçilmiş olur.

Bizi Takip Edin

Son Yazılar

Kategoriler

Randevu Alın!

Hızlı Randevu


Blog