Diş Gıcırdatma Sorunu Psikolojik midir?
Diş gıcırdatma ve diş sıkma halk arasında basit bir eylem olarak algılanabilir. Halbuki uzmanlar tarafından bruksizm olarak adlandırılan bu rahatsızlık çok ciddi bazı psikolojik ve biyolojik problemlere işaret edebilmektedir. Dolayısıyla diş gıcırdatma asla hafife alınmaması ve tedavisi ihmal edilmemesi gereken bir sorundur.
Kişileri bilinçsiz olarak diş gıcırdatma eylemine sevk eden gerekçelerin başında psikolojik sıkıntılar ve bilhassa da stres gelir. Diş gıcırdatma, vücudun, günlük hayatta yaşanan sıkıntı ve endişeye verdiği tepkilerden biri olarak da kabul edilir. Zira stresin vücutta ilk olarak kendini gösterdiği yer ağız dokuları olmaktadır. Benzer şekilde günlük hayatın stresinden bağımsız, yapısal olarak aşırı sinirli, aşırı duygusal ya da aşırı kırılgan olan kişilerde de diş gıcırdatma eğilimi bulunmaktadır. Uyurken diş gıcırdatma alışkanlığı tedavi edilmediğinde uzun vadede pek çok başka probleme neden olabilmektedir.
Uzmanlar diş sıkma ve gıcırdatmanın en önemli nedeninin psikolojik olduğu konusunda hemfikir. Ancak bunun dışında bruksizme sebep olabilecek farklı etkenler de söz konusu olabilmektedir. Diş dizilimiyle ilgili bozukluklar, vücutta B5 vitamini gibi bazı önemli vitamin ve/veya minerallerin eksikliği, kalsiyum eksikliği, sinir sisteminin zayıflamasına ve kas spazmlarına sebep olan magnezyum eksikliği gibi durumlar diğer diş gıcırdatma nedenleri arasında yer almaktadır.
Diş gıcırdatma sorununa çözüm bulmak için alternatif tedavi yöntemleri hayata geçirilebilir. Ancak en önemlisi varsa gıcırdatmaya yol açan psikolojik sorunları belirleyerek bunları ortadan kaldırmaktır. Stresi hayatınızdan çıkardığınızda ağız ve diş sağlığı ile birlikte genel sağlığınızla ilgili de olumlu gelişmeler yaşamanız işten bile değildir. Dolayısıyla eğer diş gıcırdatmanın nedeni psikolojik ise altta yatan problemi çözerek sağlıklı bir ruh ile birlikte sağlıklı dişlere kavuşmak en doğrusu olacaktır.
Diş gıcırdatma aparatı ise bruksizm için bir başka etkili tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkar. Gece koruyucuları olarak da bilinen söz konusu aparatlar silikon malzemeyle hazırlanan diş plakları olarak tanımlanabilir. Uzman doktorunuz uygun ve gerekli gördüğü taktirde diş gıcırdatma tedavisine gece plağı uygulaması ile başlayabilirsiniz. Bazı durumlarda diş gıcırdatma aparatıyla planlanan tedaviye hekimin yönlendirmesiyle belirli kas gevşetici ilaçlar da dahil edilebilmektedir.