Çürük Dişlerin Neden Olabileceği Problemler Nelerdir?
Diş çürükleri ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Küçüklüğümüzden beri dişlerimizi günde 2 kez fırçalamamız gerektiğini duyarız. Kimisi bu sözü dinlerken bazıları ise ağız bakımını ihmal etmektedir. Ağız bakımımızı düzenli yapmak, sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Sorunlu ve bakımsız dişler, hayal bile edilemeyen ve geri dönüşü olmayan hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıklar, vücudun herhangi bir yerinde görülebilir.
- Diş Eti Hastalıkları
Ağız bakımının ihmal edilmesi, çürüklere neden olduğu gibi oluşan plaklar nedeniyle ağızda periodontal veya diş eti hastalıkları görülebilir. Ağızda oluşan bu hastalıklar, sindirim ve dolaşım sistemleri aracılığı ile iç organları da etkiler. Diş eti hastalığı, 3 aşamadan oluşur:
- Diş eti iltihabı olarak adlandırılan ilk aşamada, aşırı plak oluşumu diş etlerinde iltihap yaratır ve diş etlerinin şişmesine neden olur. Diş ipi kullanımı ve düzenli diş fırçalama, bu sorunun çözümü için yeterlidir.
- İkinci ve üçüncü aşamalarda, ağızda bulunan kemik ve dokular ciddi bir şekilde etkilenir ve ağızda biriken plaklar dişleri deforme eder. Bu hasarlar geri döndürülemez. Hasarın şiddetine göre uygun tedavi uygulanarak bazı etkiler azaltılabilir. Aksi halde dişlerin çekilmesi gerekir.
- Kalp Rahatsızlıkları
Bilimsel araştırmalar ışığında, ağız yoluyla vücuda giren bakterilerin felce, damar tıkanıklıklarına ya da kalp krizine neden olabileceği keşfedilmiştir. Fırçalanmadan ağızda bırakılan bakteriler, sindirim sistemini kullanarak kana karışır. Kalbe ulaşan bakteriler, Enfektif Endokardit olarak tanımlanan tehlikeli bir enfeksiyona sebebiyet verebilir.
- Zatürre
Zatürre de diş çürüklerinin neden olduğu hastalıklar arasında bulunmaktadır. Vücuda ağızdan gelen bakteriler, akciğerlere ulaşır ve akciğer enfeksiyonuna neden olur. Yaşı ilerlemiş hastalar için zatürre, son derece tehlikelidir.
- Erken Doğumlar
Prematüre doğan bebeklerin annelerinde hamilelik sırasında diş problemleri ya da diş eti hastalığı olduğu, çalışmalarla belirlenmiştir. Dişlerde bulunan bakteriler, sindirim ve dolaşım sistemleri sayesinde bütün vücuda yayılabilir. Hamilelik esnasında, periodontal hastalık benzeri diş problemleri varsa ağızdan giren bakteriler plasentaya ulaşabilir ve fetüsün ağırlığının azalmasına neden olabilir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için hamile bireyler, düzenli aralılarla diş hekimlerini ziyaret etmelidir.